Reefery – ciekawostki
Zastanawiasz się, czy na pewno lepiej skorzystać z reefera?
Poniżej przedstawiamy ciekawe informacje, z którymi warto się zapoznać, jeżeli planujesz transportować produkty, które wymagają kontrolowanej temperatury w trakcie podróży, czyli żywność, produkty farmaceutyczne, chemiczne (np. barwniki), rośliny, czy świece.
Zakres kontrolowanej temperatury w reeferze wynosi od -30°C do 30°C.
Uwaga na pory roku:
Pamiętaj, że pora roku w kraju nadania nie zawsze odpowiada warunkom atmosferycznym w trakcie całej trasy transportu. Dlatego w przypadku towarów wymagających przechowywania w kontrolowanej temperaturze, warto korzystać z reeferów.
Uwaga na promieniowanie słoneczne:
Pamiętaj, że zarówno w trakcie transportu, ale również podczas oczekiwania na załadunek na placu na terminalu, kontener narażony jest na oddziaływanie temperatury oraz promieni słonecznych. Badania wykazały, że temperatura w kontenerach standardowych podczas podróży drogą morską może wahać się od -30°C do blisko 60°C . Eksperci wykazali również, że największe zmiany temperatury mają miejsce podczas transportu lądowego.
Kolor kontenera:
Coś tak niepozornego jak kolor kontenera może drastycznie zmienić sposób, w jaki kontener pochłania i reguluje ciepło. Przy temperaturze zewnętrznej wynoszącej zaledwie 25°C, temperatura wewnętrzna białego kontenera osiąga zaledwie 38°C, podczas gdy wnętrze brązowego kontenera transportowego nagrzewa się do 50°C! Zapewne dlatego kontenery typu reefer są produkowane w jasnych kolorach.
Precyzja temperatury:
Produkty chłodzone, takie jak świeże owoce, warzywa, czy sery często wymagają utrzymania bardziej precyzyjnej temperatury w zakresie od 0°C do 10°C. W przypadku towarów mrożonych, np. mięso, ryby, gdzie wymagane są jedynie niskie temperatury poniżej zera, zakres jest zazwyczaj mniej skomplikowany do utrzymania.
Kontrola wilgotności:
Podczas transportu produktów w kontenerach typu reefer, oprócz temperatury, możemy ustawić również odpowiednią wilgotność oraz wentylację. Te parametry są kluczowe w transporcie produktów wrażliwych, jakimi są m.in. owoce i warzywa. Wilgotność może wpływać na kondensację wewnątrz kontenera, co z kolei może mieć negatywny wpływ na przechowywane produkty. Bardzo ważna jest także odpowiednia cyrkulacja powietrza.
Zapachy i gazy:
Chłodzone towary, zwłaszcza te o intensywnym zapachu, mogą wydzielać gaz lub zapach, który wpływa na inne towary przewożone w tym samym reeferze. Niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza o silnym aromacie, mogą przenikać przez opakowanie i wpływać na inne towary, co jest szczególnie istotne w przypadku ładunków mieszanych w jednym kontenerze. Dlatego sugerujemy załadunek jednorodnych towarów do jednego kontenera.
Na przestrzeni lat reefery stają się coraz bardziej zaawansowane technologicznie. Dzięki temu są w stanie zapewniać precyzyjne warunki transportu dla różnych rodzajów towarów, zarówno tych wymagających chłodzenia, jak i mrożenia. To umożliwia sprostanie rosnącym i zaawansowanym wymaganiom branży transportowej.
Pamiętajcie: to nadawca towaru najlepiej zna swój produkt i jego właściwości i to on odpowiada za wskazanie odpowiedniej temperatury i warunki do transportu swojego towaru.
Więcej o reeferach, ich działaniu, historii powstania, o ich zaletach i wadach oraz o tym, czym są nieaktywne kontenery chłodnicze przeczytacie tu: https://nautiqus.pl/pl/reefer/