Co słychać u Nautiqusowych pszczół? Pierwsze miodobranie już za nami!
Jesteśmy już w drugiej połowie sezonu pszczelarskiego. Na początku czerwca odbyło się pierwsze w tym roku miodobranie z naszych Nautiqusowych uli. Od początku sezonu pszczoły z naszej małej pasieki wyprodukowały prawie 20 kilogramów miodu. Opiekujący się pasieką pszczelarze przeprowadzają regularne miodobrania, które polegają na wydobyciu wyprodukowanego przez pszczoły miodu z plastrów, który odwirowywuje się za pomocą specjalnej miodarki. Zebrany miód trafia do słoików, a następnie do naszych Klientów 😊
Jak wygląda proces miodobrania?
Najpierw pszczelarze udają się do ula z niezbędnym sprzętem i narzędziami, które wykorzystują do otwarcia tzw. nadstawki i odymienia owadów. Następnie wyciągają plastry i omiatają pszczoły specjalną zmiotką. Plastry przekładane są do specjalnych skrzynek i transportowane do wcześnie przygotowanych pomieszczeń, gdzie następuje ich ręczne odsklepianie. Następnym etapem jest umieszczenie ramek w specjalnym urządzeniu do wirowania miodu z plastrów – miodarce. Potem miód spuszczany jest za pomocą kranika do naczynia z sitem, które ma na celu zatrzymanie wszelkich zanieczyszczeń. Wirowanie miodu można przeprowadzać nawet kilka razy do roku – jest to uzależnione od ilości i dojrzałości miodu. Pierwsze miodobranie w ciągu roku powinno odbyć się pod koniec maja lub na początku czerwca.
Każda pora roku oznacza dla pszczelarzy zupełnie inne działania. Zimą dbają o to, aby ule były ocieplone i pilnują, aby ule pozostały zamknięte, by nie przeszkadzać pszczołom w odpoczynku. Wiosną pszczoły rozpoczynają wiosenny oblot w poszukiwaniu pożywienia. W tym czasie pszczelarze obserwują pszczoły i w razie potrzeby – dokarmiają je naturalnymi syropami. Pod koniec wiosny i latem trwa proces produkcji miodu, a pszczelarze w tym czasie przystępują do miodobrania. Podczas tego procesu ważne jest, aby zostawić pszczołom wystarczający zapas miodu, aby te przetrwały zimę. Latem rodziny pszczele są u szczytu swojej liczebności, wtedy też pszczelarze robią tzw. odkład i dzielą rój na mniejsze. Jesień to okres „sprzątania” i przygotowywania uli na zimę. Wtedy pszczelarze wyjmują z uli ramki i korpusy, które nie będą już potrzebne pszczołom, a następnie ocieplają ule przed zimą.
Przypominamy, że na początku roku Nautiqus nawiązał współpracę z Gospodarstwem Pasiecznym ,,Sądecki Bartnik” i zaadoptował 2 ule, będące domem dla blisko 50 tys. pszczół. Owadami opiekują się doświadczeni pszczelarze. Każda pszczela rodzina jest w stanie wyprodukować od 20 do 30 kg miodu rocznie.
Jak TY możesz pomóc pszczołom?
- nie wypalaj traw,
- załóż łąki kwietne,
- zbuduj hotelik dla owadów zapylających na swoim balkonie, tarasie lub w ogrodzie,
- ogranicz nawozy chemiczne,
- przygotuj poidełko dla pszczół na swoim parapecie, balkonie, tarasie lub w ogrodzie,
- prace w ogrodzie zaplanuj na czas, kiedy owady są nieaktywne,
- zmniejsz powierzchnię koszenia trawnika.